Teški metali su kontaminenti koji najčešće dospevaju u prehrambene namirnice iz okoline. Prema dostupnoj literaturi, najizloženije su biljke i proizvodi biljnog porekla poput pekarskih proizvoda, svih vrsta žitarica, ribe i plodova mora.
Najopasniji i najčešći elementi u prehrambenim namirnicama su kadmijum, olovo, živa i arsen. Poznato je da dugotrajna izloženost visokim nivoima navedenih elemenata može dovesti do povećanog rizika od razvoja kancerogenih bolesti, te poremećaja nervnog i imunološkog sistema.
U SP Laboratoriji se koncentracija metala i metaloida utvrđuje metodama zasnovanim na međunarodnim normama, ali i na našim vlastitim istraživačkim procedurama uz korišćenje najsavremenije opreme. Ispitivanje metala i metaloida u hrani, hrani za životinje i vodi je deo fleksibilnog obima akreditacije od 2018.godine.
Navedenim tehnikama se mogu analizirati i elementi, čije prisustvo je poželjno u ljudskom organizmu-minerali, odnosno mikro i makro elementi.
Minerali su prirodno prisutni u određenoj hrani, ali se mogu i dodavati u hranu, gde je u tom slučaju obavezno navođenje hemijskog izvora minerala
Procenat prisutnog minerala se može navesti na ambalaži, samo ako je u proizvodu prisutan u značajnoj količini, u skladu sa važećom regulativom
Pri određivanju značajne količine minerala, uzimaju se u obzir sledeće vrednosti::