SP Laboratorija logo

O nama

Ponude

Karijera

Dokumenta

Srpski

SR

SP Laboratorija logo

Hrana

Mikotoksini

Mikotoksini su proizvodi različitih vrsta plesni poput Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Vrsta gljivica, vlažnost i temperatura okoline, te udeo vode u proizvodu, utiču na razvoj mikotoksina.

Mikotoksini mogu izazvati niz oboljenja. Iako su toksični u velikim količinama, opasnost za zdravlje predstavlja i dugotrajna izloženost čak i vrlo malim količinama. Osim što utiču na zdravlje, mikotoksini predstavljaju i ekonomsku pretnju.

Poznato je da su savremena istraživanja ukazala na porast količine mikotoksina u hrani kao posledicu klimatskih promena.

Dosad je identifikovano oko 300 mikotoksina, od kojih su najopasniji aflatoksini, trihoteceni (između ostalih i deoksinivalenol, T-2 toksin, HT-2), zearalenon i fumonizini, ohratoksin A, patulin i ergot alkaloidi.

Regulativom su definisani maksimalno dozvoljeni nivoi mikotoksina.

Određivanjem mikotoksina SP Laboratorija se bavi od 2003.godine. Analitičke metode su bazirane na hromatografskih tehnikama – HPLC-FLD, HPLC-PDA, LC-MS/MS, a u okviru fleksibilnog obima akreditacije, koji omogućava permanentno uvođenje novih elemenata, od 2018.godine.

Lista akreditovanih aktivnosti (metoda, postupaka) u fleksibilnom području - određivanje mikotoksina

Pronađite nas

Industrijska 3,

21220 Bečej, Srbija

Hamilton logo

Copyright © 2020 J.S. Hamilton