Bakterije su se pojavile na Zemlji pre otprilike 3,5 milijardi godina. Evolucijom su bakterije razvile nove načine metaboličkih reakcija, načina primanja energije i hrane, što im je pomoglo da preplave svako okruženje. Bakterije su ključni deo našeg sveta i, iako imaju brojne korisne funkcije, mogu biti i štetne te uzrokovati brojne bolesti ljudi, životinja i biljaka. Većina se bolesti prenosi s čoveka na čoveka ili sa životinje na čoveka, a samo je manji broj prenosiv putem hrane. Trovanje hranom je najpoznatiji takav oblik, a uzrokuju ga infekcije mikroorganizmima ili njihovim toksinima. Svaki je proizvođač hrane odgovoran za bezbednost i kvalitet svog proizvoda.
Postojeći zakoni koji se primenjuju čitavim prehrambenim lancem osmišljeni su tako da svedu rizik na najniži mogući nivo, uključujući i mikrobiološke opasnosti. Mikrobiološke analize su iz tog razloga sastavni deo kontrole bezbednosti hrane, omogućujući praćenje trenutne situacije, analizu trendova i nove opasnosti.
Naša mikrobiološka laboratorija nudi analize kojima se proverava bezbednost prehrambenih proizvoda, vode, i higijena prostora, u skladu sa ISO i EN standardima uz korišćenje najnovije opreme i testova kojima se prati mikrobiološka kontaminacija kroz čitav postupak proizvodnje.
Nudimo određivanje i brojanje patogenih organizama u hrani i hrani za životinje.
Vrše se i analize čistoće proizvodnog pogona, kako bi se pratio čitav proizvodni proces. Uzimaju se uzorci sa proizvodnih površina, sa ruku i odeće radnika, korišćenjem briseva