Informisanje potrošača o nutritivnoj vrednosti proizvoda je obavezna, u skladu sa važećom regulativom Republike Srbije i EU regulativom.
Ispravno označavanje hrane je u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane neizostavan deo deklarisanja hrane koja se stavlja na tržište.
Deklaracija mora sadržati informacije o energetskoj vrednosti proizvoda, količini masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Ove informacije se navode na definisan način, tačno određenim redosledom. Ako so ili sastojci koji je sadrže nisu nastali u postupku tehnološkog postupka, može se navesti da je so prisutna u proizvodu prirodnim putem.
Sadržaj deklaracije koje se odnose na nutritivne parametre proizvoda može se proširiti dodavanjem informacija o vlaknima, mono-nezasićenim masnim kiselinama, poli-nezasićenim masnim kiselinama, poliolima, skrobu, vitaminima i mineralima. Lista je zatvorena i nije moguće dodavati informacije na primer, o sastavnim delovima poli-nezasićenih masnih kiselina.
Vrednosti se izražavaju u gramima na 100 grama ili na 100 mililitara, a može se dodatno izraziti po porcijama ili jedinicama određenog proizvoda.
Iznos nutritivnih parametara je definisan srednjim vrednostima, na osnovu:
Proizvođači imaju nekoliko opcija. Mogu koristiti adekvatne laboratorijske analize (preporučuje se za prerađene ili složene proizvode) ili matematičke proračune, koji se baziraju na podacima pojedinačnih sastojaka i poznavanju tehnoloških postupaka. U oba slučaja se u obzir moraju uzeti svi elementi i sastojci proizvoda.
Vitamini su obavezni sastojci za normalno funkcionisanje organizma. Nivo vitamina je jedan od najvažnijih indikatora kvaliteta prehrambenih proizvoda kao i korišćenja adekvatnih tehnoloških procesa.
Vitamini mogu biti prirodnog porekla ili mogu biti dodati, a njihova je analiza veoma složena s obzirom na različitu struktura i osobine.
U zavisnosti od klasifikacije i strukture vitamina, primenjuju se različite analitičke metode.
Procenat prisutnog vitamina se može se navesti na ambalaži, samo ako je u proizvodu prisutan u značajnoj količini, u skladu sa važećom regulativom
Ovaj se iznos izračunava korišćenjem adekvatnih odnosa: