Procenjuje se da su virusi uzrok oko 67% svih bolesti uzrokovanih patogenima u hrani. Njihova infektivna doza je vrlo niska (10 – 100 virusnih čestica). Kontaminacija prehrambenih proizvoda crevnim virusima može se pojaviti u svakoj fazi proizvodnje: uzgoju, žetvi, transportu, nabavci, pakovanju, pripremi ili dostavljanju potrošaču.
Ljudi se mogu zaraziti virusima na različite načine, ali glavni put kontaminacije, kada su u pitanju virusi koji se prenose hranom, je fekalno-oralni. Većinu infekcija uzrokuje kontakt s bolesnicima koji su uključeni u distribuciju ili pripremu hrane. Kada su u pitanju virusi koji se mogu preneti putem hrane izdvajaju se dva kao dominantni uzročnici bolesti, a to su norovirusi (NoV) uzročnici virusnog gastroenteritisa i virus hepatitisa A (HAV).
Strategije predložene za kontrolu virusa u hrani uključuju poštovanje dobre higijene, poljoprivredne i industrijske prakse, HACCP sistem, obrazovne inicijative i vakcinisanje.
Naglasak treba staviti na upotrebu novih tehnika molekularne biologije i metodoloških poboljšanja za otkrivanje virusa u hrani.
Uredbom (EU) 323/2014 Evropska unija propisuje povećan nivo službene kontrole testiranjem na norovirus u uvoznim smrznutim jagodama iz zemalja koje nisu u Evropskoj Uniji.
U Srbiji postoji zakonska regulativa:“ Pravilnik o posebnim uslovima higijene ploda maline i kupine u svežem ili smrznutom stanju u svim fazama prometa – Službeni glasnik RS 80/2011“, koja se odnosi samo na norovirus, u plodu maline i kupine.
SP Laboratorija je akreditovana od 2018. godine za ispitivanje prisustva Norovirusa G1 i G2 i virusa Hepatitis A, primenom Real-time PCR metode.