Farmaceutski preparati

Analiza sirovina i biljnih proizvoda

Pesticidi

Iako korišćenje pesticida može pomoći u poboljšanju proizvodnje, istovremeno može dovesti do akumulacije štetnih hemijskih rezidua u biljnim proizvodima, zbog čega je testiranje na ostatke pesticida u tragovima postalo neophodno.

Usled razvoja i širenja upotrebe proizvoda za suzbijanje štetočina, Evropska farmakopeja implementirala je norme kojima se  proizvođačima nalaže da kontrolišu ostatke pesticida u biljnim proizvodima. Da bi se osigurala bezbednost biljnih medicinskih proizvoda i zadovoljili standardi, proizvođač mora imati sertifikat o ispitivanju  rezidua pesticida.

Aflatoksini

Još jedna opasnost po zdravlje potrošača može biti kontaminacija biljnih preparata kancerogenim aflatoksinima. Pripadaju grupi mikotoksina, a proizvode ih određene vrste plesni.

Najčešći aflatoksini koji se nalaze u prehrambenim proizvodima, uključujući i biljne materijale, su aflatoksini B1, B2, G1 i G2. Kancerogeni su, genotoksični i hepatotoksični. Među njima aflatoksin B1 se smatra najtoksičnijom supstancom koja se prirodno javlja. Proizvođači su zbog toga u obavezi da se pridržavaju ograničenja  Evropske farmakopeje i da analiziraju nivoe aflatoksina B1 u biljnim preparatima. Monografija Ph. Eur. 01/2008:20818 propisuje metodu određivanja udela aflatoksina B1 u biljnim preparatima (“Određivanje aflatoksina B1 u biljnim preparatima”).

Laboratorije J.S. Hamilton grupe kontinuirano istražuju inovativne metode ispitivanja koje poboljšavaju efikasnost ispitivanja u skladu sa smernicama Evropske farmakopeje.